7 GRAM AV PERFEKTION

En riktigt bra kaffekvarn är ditt förmodligen viktigaste verktyg när det kommer till att brygga riktigt gott kaffe. Genom att mala bönorna så nära bryggning som möjligt så bevarar du mesta möjliga av aromerna och får en mer livfull kopp kaffe.

Man brukar tala om två olika sorters kaffekvarnar. Den ena hackar sönder kaffebönorna medan den andra krossar dem. Att hacka sönder bönorna är slöseri med både tid och resurser då resultatet blir oprecist och smakerna inte framträder som de ska. En kvarn som krossar ger en ojämförlig malning och avsevärt mera smak.

När det kommer till malningsgraden är det helt enkelt din bryggteknik och extraktionstid som får styra över hur du ska mala dina bönor. Att automatbrygga kaffe på för fint malna bönor ger för lång kontakt mellan kaffet och vattnet, vilket gör resultatet bittert. För grovt malet kaffe gör att vattnet rinner förbi för snabbt och du får en för tunn kopp kaffe utan karaktär.

Ett bra tips för att hitta rätt är att härmas. Hur känns ditt färdigmalda favoritkaffe? Känn efter och försök att tajma in din malningsgrad därefter.

Läs mer om våra kaffekvarnar Wilfa Nymalt, Wilfa Aroma och Wilfa Il Solito.

KÄRLEK I RÄTT DOS

När det kommer till kaffe finns det egentligen inga regler, däremot finns det rekommendationer och vi rekommenderar någonstans mellan 62 och 66 gram/liter, beroende på bönor, tycke och smak.

Doseringen är ändå viktig att poängtera eftersom fler än man kanske tror, brygger kaffe genom att slänga några skopor kaffe i filtret på måfå. Dessutom verkar ännu fler vara av åsikten att kaffet blir godare ju mer kaffepulver man tar. Kommer man in i det tänket så börjar man dosera alldeles för mycket. Och ta inte ”en för kannan”. Om du nu inte älskar det förstås. För till syvende och sist handlar faktiskt allt om att älska sitt kaffe.

SLÖSA INTE

Kaffe är en lyxig råvara som, trots att det känns som att det är en del av vårt nordiska dna, transporteras hit från avlägsna platser. Gör hellre flera halva kannor än att kasta ut dyra droppar i onödan. Det tjänar både du och miljön på i slutändan.